Aknebehandling

Akne er en hudtilstand som oppstår når hårsekkene dine blir tettet med olje og døde hudceller. Det forårsaker whiteheads, hudormer eller kviser. Akne er mest vanlig blant tenåringer, selv om det rammer mennesker i alle aldre.

Effektive aknebehandlinger finnes, men akne kan være vedvarende. Kvisene og ujevnhetene gror sakte, og når en begynner å forsvinne, ser det ut til at andre dukker opp.

Avhengig av alvorlighetsgraden kan akne forårsake emosjonelle plager og arr i huden. Jo tidligere du starter behandlingen, desto mindre er risikoen for slike problemer.

Hva er akne?

Akne (acne vulgaris) er det vanligste hudproblemet i Norge. Ofte bare kalt kviser, og oppstår vanligvis i ungdomsårene (anslagsvis 90% av tenåringene til en viss grad lider av akne). Akne kan holde seg fast utover tenårene, og akne hos voksne er vanlig.

Noen kvinner opplever denne hudtilstanden for første gang som voksne, ofte under graviditet eller overgangsalder når hormoner (kalt androgener) øker talgproduksjonen, noe som resulterer i fet hud.

Ikke-inflammatorisk akne

Ikke-inflammatorisk akne utvikles når en pore (follikkel) blir tilstoppet med olje (talg) og døde hudceller, også kjent som komedonal akneDet finnes to typer ikke-inflammatorisk akne:

 1. Blackheads (sorte prikker) er tilstoppede porer som forblir åpne, slik at den fangede oljen oksideres av luft og ser svart ut. Hudormer er ikke forårsaket av skitt, så ikke prøv å skrubbe dem bort eller fjerne dem på andre måter – det vil bare irritere huden din.
 2. Whiteheads (hvite prikker) er tilstoppede, lukkede porer. Når de ikke behandles, kan de føre til inflammatorisk akne.

Visste du at:

Rumpe- og lårkviser er en irritasjon av hårsekkene, kjent som follikulitt.

Inflammatorisk akne

Inflammatorisk akne dannes når bakteriene som normalt lever på toppen av huden din blir fanget i porene og området blir infisert, rødt og hovent.

Ulike typer inflammatorisk akne:

Papler: små, ømme kuler som oppstår når olje, bakterier og døde celler dytter dypere inn i huden og forårsaker betennelse
Pustler: pussfylte papler, ofte med gult senter
Noduler: store, solide, smertefulle klumper som dannes under hudens overflate
Cyster: dype, smertefulle, pussfylte klumper innebygd under overflaten av huden; cystisk akne er den mest alvorlige typen

Områder med de største, mest aktive oljekjertlene – pannen, nesen og haken, ofte kalt T-sonen – er mest sannsynlig å utvikle akne, men det kan også utvikle seg på nakke, rygg, skuldre og bryst.

Hva forårsaker akneutbrudd?

Det er fire hovedårsaker til utbrudd av akne:

 1. Overflødig olje
  Talg er en naturlig fuktighetskrem for huden, men talgkjertlene kan pumpe ut for mye av denne oljen. Når døde hudceller klumper seg og begynner å danne en propp, bygges overflødig olje opp bak den.
 2. Tette porer
  Når en pore blir blokkert med olje, døde hudceller eller sminke, dannes hudormer og whiteheads.
 3. Bakterier
  Bakterien P. acnes lever normalt i hudens oljekjertler. Men ettersom bakteriene lever av overflødig olje, formerer de seg og inflammerer porene. Til slutt kan porene sprekke – noe som fører til pustler, papler, noduler og cyster. Inflammatorisk akne trenger medisiner, ofte topisk (utvortes) eller orale (tablettform) antibiotika, for å roe betennelsen og fjerne bakteriene.
 4. Hormoner
  Endringer i hormoner kan også spille en stor rolle i akne. Fra og med puberteten svinger hormonnivåene og kroppen reagerer på mange måter, inkludert med akneutbrudd. Hormoner som androgener stimulerer produksjonen av olje og forårsaker at døde hudceller blir «klebrig», noe som gjør dem mer sannsynlig å blokkere porene.

Hos kvinner kan sykliske hormonsvingninger rundt menstruasjonstidspunktet føre til månedlige akneutbrudd – spesielt smertefulle røde kuler langs kjevelinjen. Dette er grunnen til at leger foreskriver p-piller som en aknebehandling. De kan bidra til å roe ned hormonelle endringer som utløser akne, noe som fører til klarere hud hele måneden.

Hvis du har akne og uregelmessige menstruasjonssykluser, bør du vurdere å sjekke hormonnivået ditt. Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) kan forårsake overflødig hormonproduksjon som fører til uregelmessige sykluser, uønsket hårvekst i ansiktet og på kroppen, og akne.

Hvordan bli kvitt akne?

Ettersom hver type akne reagerer best på forskjellige medisiner og behandlinger, er akne best behandlet av hudlege med en tilpasset kombinasjon av terapier. Husk at det kan ta tre til seks måneder for å se den fulle effekten av enhver aknebehandling, men de fleste vil merke en forskjell allerede etter en måned.

Dette er de behandlingene et flertall hudleger anbefaler å bli kvitt akne:

Adapalen (Differin)

Også kjent som tretinoin (et retinoid), en gruppe medikamenter avledet fra vitamin A, og en av nøkkelbehandlingene for akne med dokumenterte resultater. Retinoider stopper hudormer (både blackheads og whiteheads) fra å dannes på huden din. Dette er de første «lesjonene» av akne, som kan føre til andre former for akne, som røde nupper, cystiske kuler og pussfylte noduler.Retinoider påføres i en liten mengde ved sengetid og hjelper med å holde porene klare og tette ved å øke hastigheten på hudcelleomsetningen.Kviser blir bedre ettersom de øvre døde hudcellene forsvinner raskere, nye hudceller skyver av de døde lagene og overflødig olje reduseres.Etter behandlingsoppstart med retinoider kan huden din se verre ut før den blir bedre.Det kan oppstå litt irritasjon, rødhet og tørrhet som kan forårsake lett hevelse i porene, noe som kan føre til forstoppede porer med talg og således sporadiske utbrudd. Dette varer bare en stund mens huden akklimatiserer seg.

Benzoylperoksid (Basiron, Cutacnyl)

Har vist god effekt ved behandling av akne. Det trenger godt inn i huden sammenlignet med andre anti-aknemidler, reduserer produksjonen av talg og har god antimikrobiell effekt.

Epiduo

Et reseptbelagt legemiddel som inneholder både adapalen og benzoylperoksid.

Azelainsyre (Finacea, Skinoren)

Har antiinflammatorisk og antibakteriell effekt samt virker komedolytisk (reduserer tilstopping av talgkjertelen).

Klindamycin (Dalacin)

Et antibiotikumliniment som brukes i kombinasjon med andre medikamenter for synergisk antiakneeffekt.

Isotretinoin

Regnes som den eneste medisinen som har potensial til å bli kvitt akne for alltid. Alle andre medisiner fungerer bare for å holde akne under kontroll. I tillegg til kraftig reduksjon av akne-lesjoner, har isotretinoin bemerkelsesverdig holdbarhet, noe som vanligvis resulterer i å bli aknefri i årevis.

Medisinering kan ta fire til seks måneder, avhengig av hvor mange milligram du tar hver dag. Jo høyere dose man får, desto flere bivirkninger kan man oppleve. Den vanligste bivirkningen er tørrhet. Svært alvorlige aknelidere kan merke en midlertidig forverring av akne før den generelle forbedringen, men vanligvis er det en jevn forbedring fra dag én. Pasienter ser vanligvis de mest bemerkelsesverdige resultatene etter to eller tre måneder.

Isotretinoin kan forårsake fødselsskader, så kvinner i fertil alder må ta spesielle forholdsregler (inkludert regelmessige graviditetstester).

Medisinen skal bare forskrives av eller under overvåkning av lege med erfaring i bruk av systemiske retinoider til behandling av alvorlige former for akne, og som er innforstått med risikoen forbundet med behandlingen, og med de nødvendige kontrollrutinene.Dette betyr vanligvis henvisning til hudlege for behandlingsoppstart.

Peelinger med salisylsyre

Hjelper til med å behandle akne og matthet ved å øke hastigheten på celleomsetningen, fjerne overflatelaget av døde hudceller og øke kollagenet.Som ved andre kjemiske peelinger krever salisylsyrepeeling vanligvis en serie på fire til seks ukentlige (eller annenhver uke) behandlinger. Mange hudleger foretrekker salisylsyre mot akne fordi den trenger inn i porene og løser opp olje bedre enn andre alternativer. Det er også anti-inflammatorisk.Glykolisk peeling er et annet alternativ for å behandle akne. En studie på kvinner med mild til moderat inflammatorisk akne viste imidlertid at mens både salisyliske og glykoliske peelinger var effektive for å redusere aknelesjoner, hadde salisylsyrepeelinger mer langvarige resultater og færre bivirkninger.

Laserpeelinger

Hollywood Carbon Peel er veldig effektive for å behandle akne. Hele prosessen arbeider for å eliminere olje, rusk og bakterier i porene, som ofte er årsaker til akne. Vi ser at det klarner opp eksisterende akne og forhindrer at nye kviser oppstår i uker eller måneder etter behandling.Du kan trenge flere behandlinger for å se effekten på akne. Behandlingen er ikke-irriterende og således kan brukes på betent og irritert hud og gjentas etter behov uten negative bivirkninger.‌‌

I tillegg til å behandle akne, kan karbon laser peeling også:

 • redusere tegn på tidlig aldring
 • forbedre matt og glansløs hudfarge, tone og tekstur
 • redusere fine linjer og rynker
 • forbedre fet hud
 • forbedre hudstrukturen
 • redusere mørke flekker og pigmentering
 • redusere akne-arr og misfarginger
 • rense porer slik at man reduserer fettansamling i porene (blackheads)
 • stramme opp utvidede porer
 • stimulere til nydannelse av kollagen og elastin
 • løfte og stramme opp hud

Lysterapi med lysdioder (LED)

Kan være det beste alternativet for å bekjempe akne hvis en annen løsning ikke er noe for deg. Under denne prosedyren bruker vi blått lys for å dempe olje- og talgkjertler for å gjøre dem mindre aktive og drepe bakterier som forårsaker akne. Etterpå bruker vi rødt lys for å redusere betennelse. Behandlingen kan helbrede nåværende kviser og forhindre fremtidige kviser.Du vil se den største effekten med en serie på seks til åtte ukentlige LED-lysterapibehandlinger. Etterpå vil de første resultatene vare fra seks til tolv måneder. Årlige oppfølgingsbehandlinger vil bidra til å opprettholde resultatene.

 • Fotodynamisk terapi (PDT) ligner på LED-lysterapi, men med en viktig forskjell: vi starter med å bruke et aktuelt medikament for å gjøre huden mer lysfølsom, og utsetter den deretter for blått eller rødt lys som «slår på» stoffet. Behandlingen dreper aknebakterier og hjelper til med å krympe oljekjertler.Bortsett fra litt rødhet og hevelse, er det ingen nedetid med PDT. Behandlingen anses å være effektiv for behandling av mild til alvorlig akne, og den kan bidra til å redusere akne-arrdannelse ved å stimulere kollagenproduksjonen og veksten av nye blodårer.
 • Spironolakton (Spirix) kan brukes til å blokkere virkningen av kroppens hormoner på oljekjertlene, noe som gjør den ideell for behandling av akne som forverres av hormonelle svingninger. Spironolakton er ikke godkjent for behandling av akne, men det er forskning som tyder på at langtidsbruk (opptil åtte år ifølge en studie) er trygt. Dosering for stoffet varierer fra 25 mg til 200 mg daglig, men det er vanlig å bli foreskrevet en lavere dose som deretter økes etter en måned. Selv ved lav dosering ser kvinner ofte en viss forbedring.Spironolakton bør ikke tas hvis du er gravid eller prøver å bli gravid på grunn av bekymringer om fødselsskader.

Hva annet hjelper mot akne?

Det ikke finnes én universell løsning som passer for alle. Individuell variasjon i alvorlighetsgrad, hudtype og personlige preferanser gjør det nødvendig å utforske ulike tilnærminger for å finne den mest effektive behandlingen som passer for den enkelte.

Antibiotika

Topiske antibiotika (topisk betyr til utvortes bruk) som klindamycin (Dalacin) og erytromycin kan redusere mengden av aknebakterier på huden og redusere betennelsen de forårsaker. Noen ganger er det dog ikke nok med lokal antibiotikabehandling. Det er da tablettbehandling som må til. Antibiotika som lymesyklin (Lymecyclin, Tetralysal) eller doksycyklin (Doxylin) som sirkulerer gjennom kroppen og inn i talgkjertlene kan virkelig være nyttig. Antibiotika bør brukes i kortest mulig tid, vanligvis tre til fire måneder. Dette gjør at andre behandlinger, for eksempel retinoider, kan begynne å jobbe for å åpne porene dine.

Antibiotika foreskrives ofte med benzoylperoksid, et annet vanlig brukt topisk antiseptisk middel, for å redusere sannsynligheten for å utvikle antibiotikaresistens.

P-piller

Oral prevensjon som inneholder både østrogen og progesteron hjelper til med å regulere hormonnivået slik at du ikke får en dramatisk økning i de mannlige hormonene (androgenene) som utløser talgproduksjonen. (Progesterondominante p-piller har en tendens til å gjøre akne verre.)

Forskning har funnet at østrogenholdige p-piller er effektive til å behandle hudormer, kviser, noduler og cyster. Det er påvist så effektivt at noen orale prevensjonsmidler, inkludert Diza, Naiwanel, Yasmin, Yasminelle, Yaz og Amorina, har blitt godkjent i mange land for behandling av akne. Pillen er generelt trygg for kvinner, men noen bør ikke ta den. Snakk med fastlegen for å se om det er et godt behandlingsalternativ for deg.

Andre typer hormonell prevensjon som også inneholder østrogen og progesteron, som plaster, implantater, hormonspiral og vaginalringer (P-ring), kan også være et alternativ.

Sebacia

Benytter inerte gullmikropartikler for å ødelegge talgkjertlene som produserer pore-tilstoppende talg. Under behandlingen blir gullmikropartikler absorbert i oljekjertlene og deretter kjørt over med en laser. Laseren varmer opp partiklene – som igjen effektivt ødelegger oljekjertlene. Når disse kjertlene har blitt ødelagt, reduseres akneutbrudd, porene ser mindre ut, og fettet reduseres.

Resultatene fra denne behandlingen tar omtrent 10 til 12 uker før de blir synlige, og det anbefales at pasienter gjennomgår tre behandlinger for optimalt resultat. Behandlingen er ikke tilgjengelig i Norge per dags dato.

Hva kan jeg gjøre selv for å forebygge akne?

For å redusere akne, er det best å starte med konsultasjon hos lege. Noen typer akne kan behandles av fastlegen mens andre typer krever henvisning til hudlege.

Men om du enda ikke har fått alvorlig akne, eller ønsker å behandle deg selv, har vi samlet de viktigste tiltakene man kan gjøre for å forebygge akne.

Først og fremst: La det være!

Unngå å pelle, pirke, klore på eller klemme kviser.

Ansiktsrens og hårvask

Viktigheten av rutinemessig ansiktsrens for akne kan ikke overdrives, ettersom akne er delvis forårsaket av tilstoppede hårsekker. Å vaske ansiktet regelmessig hjelper til med å fjerne tilstoppingen.

 1. Bruk rent vann og hudrens med hudvennlig pH (5,5 – 7) heller enn såpe til vask av akneutsatt hud
 2. Vaske ansiktet to ganger daglig med et skånsom, ikke-slipende rengjøringsmiddel
 3. Bruk fingertuppene og unngå å bruke en vaskeklut, svamp eller annet som kan irritere huden
 4. Det kan være fristende å skrubbe huden, men irritasjonen kan forverre problemet
 5. Å vaske for lite eller for ofte kan være problematisk for akneutsatt hud.

Vasking to ganger om dagen har vist seg ifølge studier å forbedre åpne komedoner og ikke-inflammatoriske lesjoner betydelig.

Å vaske håret kan også bidra til å forhindre akne, spesielt hvis du har en fet hodebunn. Disse oljene kan også bidra til tette porer. Akkurat som å vaske ansiktet, bør sjamponering av håret være en del av ditt aknebekjempende regime.

Bruk alltid såpe med hudvennlig pH (5,5 – 7) til andre deler av kroppen. Rens/vask akneutsatt hud daglig og i tillegg etter fysisk belastning med mye svetting

Ansiktsbehandlinger

Avhengig av alvorlighetsgraden, kan hyppige ansiktsbehandlinger gjøre underverker for akne. Hos personer med mild akne kan det å få en ansiktsbehandling være en effektiv metode for å klarne opp huden når det gjøres sammen med en skikkelig hudpleierutine. Estetikere bruker verktøy og produkter som renser dypt og fjerner hudormer (både whiteheads and blackheads).

Moderate til alvorlige tilfeller av akne kan kreve reseptbelagte behandlinger for å vise tegn på bedring. Imidlertid kan ansiktsbehandlinger fortsatt være nyttige. En erfaren estetiker kan hjelpe til med å behandle akne, aknearr og postinflammatorisk hyperpigmentering med behandlinger som kjemisk peeling, microneedling, mikrodermabrasjon og diverse laserbehandlinger i tillegg til standard ansiktsbehandlinger. Flere studier har konkludert med at peelinger kan behandle akne og forbedre effektiviteten til topiske behandlinger. Behandling bør imidlertid individualiseres basert på en hudvurdering hos en profesjonell estetiker, og dypere peeling bør unngås for enkelte hudtyper. Studier har også vist spesifikt at mikroneedling er effektiv for å hjelpe til med å reparere hud og redusere forekomsten av aknearr.

Fuktighetskrem og hydrering av huden

Akneutsatt hud er vanligvis ledsaget av betennelse og kan ha nytte av å holde seg hydrert. En fuktighetskrem gir fuktighet til huden og bidrar også til å redusere betennelse og beskytte huden mot miljøbelastninger. Dårlige miljøforhold som vind, kalde temperaturer og lave fuktighetsnivåer, kan gjøre saken verre. Således kan en barriere med et lag fuktighetskrem være nyttig.

Når huden er dehydrert, kan den overkompensere ved å produsere for mye olje. Denne oljen kan deretter tette porene, og derav bidra til utbrudd. Regelmessig fuktighet bidrar til å balansere fuktighet (olje) og hydrering (vann) i huden.

Mange aknebehandlinger tørker huden. Hvis du bruker en aknebehandling med ingredienser som benzoylperoksid, salisylsyre, tretinoin eller adapalen, kan huden din bli tørr eller irritert. En fuktighetskrem bidrar til å gjøre disse medisinene mer utholdelige. De med akne-utsatt hud bør velge sin fuktighetskrem nøye. Velg alltid en oljefri fuktighetskrem med ikke-komedogene ingredienser slik at den ikke tetter til porene dine. Solkrem er også kritisk fordi tørr, sensitiv hud er enda mer utsatt for skadelige UV-stråler, spesielt hvis man bruker et retinoid.

UVB-stråling

UVB-stråling kan dempe akne, men effekten er kortvarig og det er en tendens til forverring i ettertid. Bruk av solarium og overdreven soleksponering bør unngås grunnet økt risiko for hudkreft.

Unngå fete hudpleiemidler

Unngå bruk av feite hudpleiemidler da dette kan føre til tetting av utførselsganger og forstoppede porer (økt komedondannelse).

Unngå sukker

Forskning kan tyde på at næringsmidler som inneholder mye hurtigvirkende sukker (søtsaker osv.) kan medføre forverring av akne. Det finnes dog ikke tilstrekkelig bevis for å gi spesifikke diettanbefalinger ved akne.

Tilstrekkelig D-vitamin

Forskning tyder også på at personer med akne er mer sannsynlig å ha vitamin D-mangel enn de uten akne. De fant også en sammenheng mellom mer alvorlig vitamin D-mangel og mer alvorlige tilfeller av akne.

Medisinske bivirkninger

Noen typer medisiner kan øke talgproduksjon og har akne som bivirkning. Det er viktig å være klar over dette ved oppstart av nye medisiner.

De mest effektive behandlingene

De to beste reseptfrie kvisebekjempende medikamentene akkurat nå er salisylsyre og benzoylperoksid. Begge stoffene fungerer som en peeling for å fjerne døde hudceller og talg fra porene. Benzoylperoksid dreper ved kontakt bakterier som forårsaker akne, noe som bidrar til å forhindre utbrudd i å oppstå i utgangspunktet.

Syrebehandling

Alfahydroksysyrer, som glykolsyre og melkesyre, har også eksfolierende egenskaper, så de er gode alternativer for de som opplever oppblussing.

Retinoider

Retinol, en svakere form for reseptbelagte retinoider, finnes i mange reseptfrie akneprodukter, avanserte hudpleieprodukter og kremer. Retinol bidrar til å redusere akne ved å hindre at døde hudceller tetter porene. Ifølge Statens Legemiddelverk kan produkter ment for kosmetisk bruk inneholde 1% retinol. Alt over dette får man kun på resept.

Når du trenger noe sterkere

Personer med moderate til alvorlig akne bør søke profesjonell hjelp for å finne lindring. Det kan være på tide å oppsøke lege hvis:

 • Du har prøvd alt og ingenting ser ut til å hjelpe
 • Du har tilbakevendende kviser som forsvinner og kommer tilbake
 • Du får kviser på steder som lårene eller overarmene
 • Din akne er smertefull og dypt under huden
 • Utbruddene dine har pågått i årevis
 • Akne påvirker din selvtillit, selvaktelse og sosialt liv
 • Akne kan være knyttet til en ny medisin du bruker
 • Akne etterlater mørke pigmentflekker

Du trenger ikke å ha alvorlig akne for å oppsøke lege eller hudlege. Hvis du har gjenstridig akne som ikke blir borte med reseptfrie produkter, kan det være på tide å bestille time for å diskutere reseptbelagte aknebehandlinger. Selv om du har mild akne, kan det være nyttig å besøke lege regelmessig for å se hvordan huden din utvikler seg med behandlingen.

Hvordan avgjøre den beste behandlingen for din akne?

Å avgjøre den beste aknebehandlingen for deg avhenger av typen akne og alvorlighetsgraden. Den beste måten å finne den riktige aknebehandlingsplanen på er å oppsøke lege. Det finnes mange forskjellige typer akne, og behandlingsregimer varierer fra person til person.

Legen vil undersøke huden din nøye for å se hvilke av de forskjellige typene akne du har.

 1. Mild ikke-inflammatorisk akne (komedonal akne) med whiteheads og blackheads.
  – Ikke-inflammatorisk akne kan vanligvis ryddes opp i med reseptfrie produkter som inneholder aktive ingredienser som salisylsyre og benzoylperoksid, eller reseptbelagte topiske retinoider.
 2. Moderat inflammatorisk akne som gir papler og pustler
 3. Alvorlig inflammatorisk akne som forårsaker knuter og cyster

Inflammatorisk akne krever reseptbelagte produkter.

Selv om papler og pustler kan forsvinne etter behandling med reseptfrie produkter alene, kan inflammatorisk akne føre til arrdannelse. Så den beste måten å fjerne akne og forhindre aknearr er å oppsøke lege.

Bestill time nå

Aknebehandlinger laget med ingredienser fra rundt i huset og hagen kan være tvilsomt, men det finnes mange reseptfrie stoffer som har påvist å hjelpe. Imidlertid er det noen tips, som å holde huden ren og vaske jevnlig med pH-vennlige vaskemidler. Produkter som inneholder aktive ingredienser som salisylsyre, benzoylperoksid og svovel kan være effektive til å behandle ikke-inflammatorisk, mild akne. Benzoylperoksid kan være like effektivt mot akne som adapalen eller klindamycin.

Å behandle akne tar tid. Aknebehandlinger kan ta 4-6 uker og i noen tilfeller 2 måneder eller lenger for å vise forbedringer. Hvis du ikke ser forbedringer i løpet av den tidsrammen, prøv en ny behandling eller ta kontakt med lege.

Det kan være dager når du våkner med et nytt utbrudd og ikke aner hvorfor eller hva du skal gjøre. På slike dager er det flere ting du kan gjøre for å klarne opp en plutselig akneoppblussing:
 • Bytt putevar for å stoppe spredningen av bakterier.
 • Bruk en punktbehandling på det berørte området.
 • Påfør is for å redusere hevelse og rødhet.
 • Bruk en ansiktsmaske rettet mot akne.
 • Unngå å pelle i ansiktet ditt.
 • Fukt med ren aloe vera for å fremme sårheling.
Milde aknebehandlinger for sensitiv hud inkluderer salisylsyre med lav konsentrasjon. Noen produkter inneholder bare 0,5% salisylsyre, som er nok til å være effektive uten å skape irritasjon.
Å behandle akne tar tid. Aknebehandlinger kan ta 4-6 uker og i noen tilfeller 2 måneder eller lenger for å vise forbedringer. Hvis du ikke ser forbedringer i løpet av den tidsrammen, prøv en ny behandling eller ta kontakt med lege.
Hvis du har fet hud, finnes det mange aknebehandlinger som fungerer med din hudtype. Ingredienser som salisylsyre, benzoylperoksid og tetreolje (tea tree oil) er alle sammen egnet for fet hud. Niacinamid er også gunstig for å regulere talgproduksjonen.
Dette variere, og er avhengig av alvorlighetsgraden. I konsultasjon med legen din vil du finne ut av hvilke muligheter du har.
Antibiotika som ofte brukes til å behandle akne, som azitromycin og klaritromycin, anses vanligvis som trygge for gravide. Reseptfrie ingredienser som salisylsyre, benzoylperoksid og vitamin C er sannsynligvis også trygge. Omdiskuterte og tvilsomme ingredienser inkluderer retinol, tazarotene, spironolakton og andre. Det er alltid best å høre med legen før du bruker nye aknebehandlinger under graviditet.