Fjerning av føflekk - Enkelt og uproblematisk

Har du en eller flere føflekker du ønsker å fjerne? Fjerning av føflekk er et relativt enkelt inngrep og tar kort tid ved bruk av laser. Vi har markedets raskeste lasere med minimal arreutvikling.  For deg som pasient betyr dette færre behandlinger, mindre ubehag, mindre arrdannelse og kostnadsbesparende.

Hva er en føflekk egentlig?

En føflekk er en farget hudflekk som dannes av hudens pigmentceller (melanocytter).  Føflekker kalles også for nævus og melanom.  De aller fleste føflekkene dannes etter fødselen.  Hvor mange føflekker man utvikler bestemmes i hovedsak av våre gener og hvor mye sol man utsettes for i barndommen.  Føflekkene dannes som kroppens respons på soleksponeringen for å beskytte DNA i cellene.  Føflekker er i utgangspunktet godartede pigmentflekker i huden som normalt sees hos alle mennesker.

Hvorfor fjerne føflekk?

I enkelte tilfeller kan det utvikle seg kreft fra føflekker, også kalt føflekkreft eller malignt melanom.  Da Norge er på verdenstoppen i antall forekomster per innbygger med hudkreft er det derfor viktig å få sjekket føflekkene sine hos lege og få dem fjernet etter behov.  Som pasient hos ProDerma, kontrollerer vi visuelt om føflekken som ønskes fjernet er av en ondartet karakter, før vi vurderer behandling.  99% av føflekker er ufarlige, selv om de kan både være plagsomme eller sjenerende.

Har du føflekker som

  • er nyoppståtte
  • er blitt større enn før, enten i tykkelsen eller i bredden
  • har endret form og blitt ujevne i kantene eller overflaten
  • har endret farge, spesielt med brunsvarte partier
  • blør, klør eller danner sår som ikke vil gro

bør disse alltid kontrolleres av lege.

Hva innebærer prosedyren?

Før behandling

Før behandlingen vil legen foreta en konsultasjon hvor man tar for seg vanlige spørsmål og ser på føflekken som skal behandles.  Her blir det avgjort om føflekken kan fjernes med laser eller at det må tas prøver for eventuell kirurgisk fjerning.  Føflekker som er bærere av kreft skal ikke fjernes med laser, det er derfor viktig med denne konsultasjonen før behandling iverksettes.  I tilfeller hvor føflekken kan fjernes med laser, skal du unngå soling 3-4 uker før og etter behandling.  Dette for å unngå pigmentforandringer i huden.  Dersom du er i solfylte strøk, må du beskytte deg med solkrem med høy solfaktor.  Du bør heller ikke bruke selvbruningskrem.

Behandlingen

Før vi fjerner føflekken med laser, vil vi bedøve området enten med bedøvelseskrem eller lokalbedøvelse.  Føflekker kan fjernes med vår CO2-laser uten at det blir synlige arr.  Varmen fra laseren fjerner føflekken og det vil bli skorpedannelse der føflekken tidligere befant seg.  Etter ca. en ukes tid vil huden fornyes og skorpen etter hvert forsvinne helt.

Ved en eventuell kirurgisk fjerning, basert på type, vil området få lokalbedøvelse før legen fjerner føflekken.  Ved større føflekker vil det kunne være et behov for et lite sting.  Ved kirurgisk fjerning og arrdannelse kan vi senere benytte laser på det behandlede området.  Suspekte føflekker sender vi alltid videre til analyse på histologisk laboratorium, som vil ha et prøveresultat klart etter 2-3 uker.

Eventuelle arrdannelser som måtte kunne oppstå ved kirurgisk fjerning har vi kompetanse og teknologi med maskiner og utstyr som kan korrigere dette.

Etter behandling

Etter behandlingen og i påfølgende tid etter skal ikke huden utsettes for direkte sollys.  Dermed er det viktig å unngå sterkt sollys den første tiden, og du må være flink til å benytte høy solfaktor.  Etter behandlingen vil huden være sensitiv.  Det kan forekomme rødhet rundt området som er blitt behandlet, dette vil normalt gi seg etter et par dager.  Det endelige resultatet vil du se etter ca. 3 måneder.

Ofte stilte spørsmål

Vanlige bivirkninger omfatter ubehag, smerte, midlertidig rødhet.  Blåmerker, skrubbsår, brannsår og avskalling av hud og infeksjon kan i sjeldne tilfeller forekomme.  Laserbehandling kan gi synlige mønstre i huden.  Der det registreres noen pigmentforskjeller i huden etter behandling så skyldes det energi fra laserstrålene.  Slike pigmentforskjeller er uforutsigbare og vil normalt forsvinne av seg selv innen kort tid, men i enkelte tilfeller blir pigmentforskjellene permanente.  Selv om dette oppstår ekstremt sjelden, så er det ikke noen grunn til å være urolig, for vi har også en ny picosekund-laser som kan korrigere dette.  For å minske risikoen for at det kan oppstå pigmentforandringer i huden må du unngå soling 3-4 uker før og etter behandling.

Pasienter med mørkere hudtyper har en høyere risiko for komplikasjoner som hypopigmentering, hyperpigmentering, skrubbsår, arrdannelse og andre variable resultater.  I veldig sjeldne tilfeller kan det oppstå øyeskader selv med beskyttelsesbriller.

Returnerende virusinfeksjoner som f. eks. herpes kan aktiveres av laserbehandling.  Tatovering eller permanent makeup i det behandlede området kan forsvinne ved behandling.

Området omkring føflekkene som skal fjernes vil bli bedøvet med krem eller lokalbedøvelse avhengig av størrelsen på området som vi skal behandle.  Derfor betegner vi behandlingen som mer eller mindre smertefri.  Under selve behandlingen kan det forekomme følelsen av små stikk, men dette er veldig individuelt fra pasient til pasient.  Våre lasere benytter teknologi som reduserer denne følelsen ved at den kjøler ned området den behandler.  Kjøling av hudområdet før, under og etter behandlingen reduserer smerte, og eventuell rødme som kan dukke opp i tiden etter behandlingen.  Laserbehandleren vil under hele behandlingen forsikre seg om at pasienten ikke føler ubehag.

CO2-laser er den nyeste, men likevel mest velprøvde laseren på markedet.  Laseren brukes til å utføre svært kontrollert annengrads forbrenning av huden, der forskjellige lag av huden kan fjernes med ekstrem nøyaktighet.

Ved ProDerma bruker vi markedets nyeste CO2-laser, en såkalt fraksjonert CO2-laser.  Denne er en mer skånsom versjon av behandlingen som gir mindre fare for bivirkninger og arr.  Denne metoden bruker mange små laserstråler, men lar områder av huden være urørt.  Områdene med uberørt hud fungerer som et reservoar for vekstfaktorer for den behandlede huden, og gir dermed kortere restitusjonstid og redusert risiko for bivirkninger.

CO2-laser er en form for kirurgi, men er likevel ikke en omfattende behandling.  Den kan gi drastiske forbedringer med relativt moderate inngrep.

Når man blir eldre, mister ofte huden spenst og glød.  Den kan bli litt livløs og få ujevn farge.  Det oppstår også rynker i huden, som gjerne blir spesielt tydelige rundt øynene og overleppen.  Mange får uønskede lysebrune flekker i ansiktet (alderspigmentering).  Kviser kan gi arr og ujevn hud, mens røykere gjerne får tydelige rynker rundt munnen.  Alle disse hudendringene kan forbedres med CO2-laser.

CO2-laserbehandling kan brukes som en form for peeling.  Den fjerner det øverste slitte laget av overhuden, det såkalte horncellelaget, før den forsiktig varmer opp underhuden slik at bindevevet stimuleres til å produsere kollagen, det vil si danne nye elastiske fibre.  Dette gir reell fornyelse av huden slik at den blir sterkere, får jevnere farge, porestørrelse reduseres, rynker og aknearr slipes ned samt at huden får bedre blodsirkulasjon og oksygenopptak.  Resultatet er en hud som ser sunnere og yngre ut, med jevn, glatt og myk overflate.

Fjerning av 1-2 føflekker ved bruk av CO2-laser koster kr 1600,- påfølgende deretter kr 400,- per stk.

SERVICE OG OMSORG: Vi er stolte av pasientbehandling og erfaring, derfor vil vårt erfarne team sørge for at ditt besøk og behandling er så informativ, komfortabel og profesjonell som mulig.

KLINIKKPLASSERING: Behandlingen utføres på vår klinikk i hjertet av pulserende Lillestrøm stasjon.  Vår beliggenhet er unik, med 12 minutter til Gardermoen og 10 minutter til Oslo S.  Fra klinikken er det ca. to minutters gange til togskinnene.

Vi holder til i 3 etasje i den gamle stasjonsbygningen.

HØY PASIENTTILFREDSHET: Pasientene våre er veldig fornøyde med resultatene, noe som resulterer i at mange kommer tilbake for å ha flere områder.  Vi har også mange som anbefaler venner og familie til klinikken.

Har du ytterligere spørsmål?  Vær så snill å kontakt oss.

Velkommen.