Sculptra

Øk det naturlige kollagenet ditt med Sculptra. Sculptra hjelper til med å stimulere hudens naturlige kollagenproduksjon og virker subtilt og gradvis over tid for å gi et mer ungdommelig utseende. En av de mest effektive behandlingene for langvarige resultater

Hva er fordelene med Sculptra?

 • Varige effekter – Sculptra tilbyr en av de lengstvarige injiserbare behandlingene, med resultater som vanligvis varer i to til tre år – i noen tilfeller noen ganger lenger.
 • Naturlig kollagenstimulering – Sculptra stimulerer kroppens naturlige produksjon av kollagen, og forbedrer resultatene gradvis.
 • Minimal nedetid – Denne ikke-kirurgiske prosedyren innebærer minimal nedetid.

Hvordan foregår en behandling med Sculptra?

Behandling med Sculptra tar vanligvis mindre enn en time. Legen vil utføre flere små injeksjoner i huden din med tynne nåler. De fleste individer rapporterer å oppleve minimal smerte under prosedyren. De fleste pasienter kan gjenoppta sine vanlige aktiviteter umiddelbart etter behandlingen.

Hvilke områder kan behandles med Sculptra?

Sculptra brukes for å redusere ansiktsrynker og folder, med klinisk godkjenning for behandling av smilerynker, samt andre rynker rundt nesen, munnen og haken.

Det er verdt å nevne at Sculptra ikke er ment for behandling rundt øyne eller på lepper.

Hva er Sculptra?

Sculptra er en injiserbar filler som først kom på markedet i 1999. Det er derimot ikke en tradisjonell filler med formålet å umiddelbart gi volum til behandlingsområdet, er Sculptra faktisk en biostimulator som signaliserer til kroppen at den på naturlig vis skal skape volum på injeksjonsstedet.

I 2004 mottok Sculptra sin første FDA-godkjenning for behandling av lipoatrofi, en tilstand ofte observert hos personer som lever med HIV, som fører til tap av ansiktsfett og resulterer i hule kinn og tydelige ansiktsrynker og fordybninger. Hurtig frem til 2014 da Sculptra fikk FDA-godkjenning for å behandle ansiktsrynker og folder, og tilbyr et fornyet og mer ungdommelig utseende.

Sculptra er formulert med poly-L-laktisk syre (PLLA), et biokompatibelt syntetisk materiale som ikke bare legger til volum, men som utløser produksjonen av nytt kollagen i dyp dermis. Dette skiller det fra hyaluronsyre (HA) fillere som Juvéderm eller Restylane, hvor resultatene med Sculptra er kjent for å vare lengre og ser mer naturlige ut, i inntil to år.

Sculptra er designet for å behandle dype rynker, som marionetterynker, og motvirke problemer med volumtap som innsunkne kinn og rynker på haken. Det er imidlertid viktig å merke seg at Sculptra ikke anbefales for bruk i leppene eller under øynene.

vakker kvinne med perfekt hud og nydelige trekk, stirrer søkende mot deg med fyldige lepper på en mørk og lys bakgrunn

Hvordan virker Sculptra?

Sculptra administreres gjennom injeksjoner i huden for å redusere ansiktsrynker. Dets viktigste komponent, PLLA, fungerer som en kollagenstimulator. Det betyr at virkestoffet gradvis gjenoppbygger volum i ansiktsrynker og folder. Denne gradvise prosessen bidrar til et jevnere og mer ungdommelig ansiktsutseende.

Forskning indikerer at Sculptra øker produksjonen av nytt kollagen ved å stimulere en lav grad av betennelse i de dypere lagene av huden. Denne stimuleringen fortsetter å fremme kollagengenerering i en bemerkelsesverdig lang periode på opptil 24 måneder. Dette nydannede kollagenet bidrar til å stramme huden, fremme volumgjenoppretting, øke hudens tykkelse og forbedre hudteksturen generelt.

Mens Sculptra kanskje ikke er det optimale valget for å behandle overfladiske rynker, kan det effektivt forbedre dype ansiktsfolder i spesifikke områder, slik som nasolabiale folder. Disse foldene, også kjent som marionettlinjer eller smilelinjer, utvikler seg på grunn av en kombinasjon av tap av fett i kinnene og gravitasjonskrefter som trekker huden nedover. Dette skjer når produksjonen av kollagen avtar med alderen, og huden mister sin elastisitet.

I stedet for å injisere Sculptra direkte i disse foldene, en praksis som kan gi et unaturlig utseende, blir det plassert i kinnene. Denne teknikken løfter huden subtilt samtidig som den tilfører volum, og dermed glattes utseendet på smilelinjene.

Selv om du kan merke umiddelbare effekter, kan det ta flere måneder før du fullt ut kan sette pris på resultatene av behandlingen din. Din Sculptra-behandler vil samarbeide med deg for å fastslå det optimale antallet behandlingssesjoner som kreves for å oppnå ønskede resultater. Typisk innebærer en vanlig behandlingsplan tre injeksjoner som administreres over en periode på tre til fire måneder.

Ofte stilte spørsmål (FAQ)

De fleste vil se en liten volumgivende effekt umiddelbart etter behandling, men du kan forvente at de langvarige resultatene som stammer fra økt kollagenproduksjon blir tydelige omtrent tre måneder etter at du har fullført den første behandlingsserien.

De beste resultatene oppnås vanligvis mellom fire og seks måneder etter den første behandlingsøkten.

Sculptra gir resultater som varer i to til tre år, en betydelig lengre varighet sammenlignet med mange hyaluronsyrebaserte fyllstoffer, som vanligvis opprettholder effekten i 6 til 18 måneder. Den nøyaktige varigheten kan variere avhengig av individuell metabolisme og den spesifikke typen fyllstoff som brukes.

I visse tilfeller har vi sett Sculptras resultater vedvare i mer enn tre år.

Kostnaden for Sculptra vil variere basert på flere faktorer:

 • Mengden forbedring eller korreksjon som kreves for å oppnå ønsket resultat.
 • Antall behandlingsøkter som trengs.
 • Antal Sculptra hetteglass brukt.
 • Eventuelle rabatter, spesialtilbud eller finansieringsalternativer.

Du kan se våre priser for behandling med Sculptra i vår prisliste.

De fleste som blir behandlet kan gjenoppta sine vanlige aktiviteter umiddelbart etter å ha mottatt Sculptra-injeksjoner.

Vanligvis er hevelse, blåmerker og andre tilhørende bivirkninger milde og har en tendens til å avta i løpet av få dager.

For å lette restitusjonen din, vurder følgende trinn:

 1. Bruk et kald kompress på det behandlede området i noen minutter i løpet av de første 24 timene.
 2. Etter behandlingen, følg “Rule of Five”: masser området forsiktig i fem minutter, og gjenta fem ganger om dagen, i fem dager
 3. Unngå overdreven eksponering for sollys eller solarier til rødhet og hevelse har gitt seg helt.

Det er viktig å merke seg at Sculptra gir gradvise resultater, og det kan ta flere uker å observere den fulle effekten. Disse resultatene kan vare i opptil to år.

Behandling med Sculptra utføres vanligvis på mindre enn en time.

Din behandler vil begynne med å diskutere dine ønsker, undersøke ønsket behandlingsområde, kartlegge og markere injeksjonsstedene, og forberede området med et antiseptisk middel. Deretter vil legen din utføre flere små injeksjoner i huden din med tynne nåler, og vil eventuelt også bruke en kanyle.

For å minimere ubehag, blir Sculptra blandet med et bedøvende middel som lidokain, som gjør bruk av topikalske bedøvelsesmidler unødvendig. De fleste rapporterer minimal smerte under prosedyren.

Etter injeksjonene vil legen din utføre en forsiktig massasje for å sikre jevn fordeling av Sculptra og for å forhindre dannelse av klumper eller knuter under huden. Du vil også bli instruert om å massere behandlingsområdet selv, omtrent fem ganger om dagen i omtrent en uke for å forhindre vedvarende knuter. Legen din vil gi deg veiledning om hvordan du gjør dette.

En liten ispakke kan påføres injeksjonsstedet flere ganger den første dagen for å hjelpe med å redusere eventuelt ubehag eller hevelse.

Selv om det ikke er vanlig, hvis blåmerker skulle oppstå, bør det være mulig å skjule dem med sminke.

Du bør kunne gjenoppta dine normale daglige aktiviteter umiddelbart etter behandlingen.

Ingen forberedelse er nødvendig for Sculptra. Men for å minimere risikoen for blødning, kan legen din anbefale å slutte å bruke NSAIDs som aspirin, ibuprofen og naproxen noen dager før behandlingen.

Som med enhver in-office prosedyre (mindre behandlinger utført på klinikk, enten uten bedøvelse eller under lokalbedøvelse) er det potensielle risikoer forbundet med Sculptra.

Etter Sculptra-injeksjoner kan du forvente noe hevelse og blåmerker på injeksjonsstedet. I tillegg inkluderer vanlige bivirkninger:

 • Rødhet
 • Ømhet
 • Smerte
 • Blødning
 • Kløe
 • Dannelse av små knuter under huden på grunn av midlertidig hevelse

I noen tilfeller kan man utvikle vedvarende knuter under huden og oppleve misfarging av huden. Hvis disse vedvarer i mer enn en måned etter behandlingen, er det anbefalt å kontakte legen. Ifølge en studie fra 2015  var den rapporterte forekomsten av slik dannelse knyttet til Sculptra mellom 7 til 9 prosent, mens produsenten selv oppgir sannsynligheten for granulom/fremmedlegemereaksjon til  1/10 000 – 1/100 000. Det er verdt å merke seg at dette synes å være knyttet til dybden av injeksjonen, og understreker viktigheten av å søke behandling fra en kvalifisert profesjonell.

Disse knutene, kalt Sculptra-knuter, kan utvikle seg senere som et resultat av ujevn distribusjon av PLLA-materialet, og forårsake en liten, arrlignende klump. De tar generelt flere måneder å manifestere seg, og ulike midler (inkludert tålmodighet) kan hjelpe dem med å forsvinne.

Kulene kan også føre til hudmisfarging. Mye tyder på at disse nodulene, kjent som granulomer, kan oppstå opptil ett år etter behandlingen, med noen som til og med vises så sent som 60 måneder etter injeksjonen. De kan være resultatet av feil injeksjonsteknikk, som å injisere fyllstoffet for grunt eller å unnlate å massere det behandlede området. Nye fortynnings- og massasjeteknikker kan bidra til å redusere risikoen for Sculptra-bivirkninger. Det er også av største viktighet å følge “Rule of Five” når du masserer etter behandlingen (se neste FAQ “Hva skjer etter behandling”).

Videre er Sculptra ikke egnet for personer med en historie med uregelmessig hypertrofisk arrdannelse, som keloiddannelse. Sculptra fungerer ved å stimulere kollagenproduksjonen, og keloider oppstår som følge av overdreven stimulering av kollagen. Derfor er det en økt mulighet for uregelmessigheter og knudrete hud som utvikler seg i de behandlede områdene.

Det er viktig å merke seg at alle dermale fyllstoffer har en viss risiko for vaskulær okklusjon, en tilstand der fyllet utilsiktet kommer inn i en blodåre og blokkerer blodstrømmen. Mens hyaluronsyrebaserte fyllstoffer raskt kan løses opp ved hjelp av hyaluronidase hvis dette skjer, er prosessen mer kompleks med Sculptra. For å minimere denne risikoen bruker vi ofte en kanyle når vi administrerer Sculptra. Til slutt er Sculptra ikke egnet for de som er allergiske mot dens ingredienser. Det bør ikke administreres på steder med eksisterende hudsår, kviser, cyster, utslett eller annen form for hudbetennelse.

Som med alle injeksjonsbehandlinger er det en fare for infeksjon. Det er også en potensiell risiko for komplikasjoner ved utilsiktet injeksjon i blodårer eller muskler, derfor er det av avgjørende betydning å velge høyt kvalifiserte leger for din behandling.

 1. Høyere kostnader for initiell behandling: Sculptras startkostnad er spesielt høyere enn for hyaluronsyrebaserte fyllstoffer.
 2. Ikke-permanent: Selv om resultatene ikke er permanente, kan de ikke raskt reverseres hvis du er misfornøyd med resultatene eller opplever komplikasjoner. Man må vente på at resultatene naturlig falmer over tid.
 3. Krever tålmodighet: Å oppnå ønsket resultat med Sculptra krever ofte flere behandlinger over flere måneder.
 4. Potensielle bivirkninger: Mulige bivirkninger av Sculptra-behandling omfatter blåmerker, asymmetri og utvikling av knuter under huden.

For å minimere risikoen for Sculptra-bivirkninger, anbefales det å velge en høyt utdannet og erfaren behandler med inngående kunnskap om anatomien ved aldring og hvilke deler av ansiktet som må behandles med hvilke spesifikke volum.

 1. Sculptra er et foretrukket valg for å adressere ansiktshuler, spesielt i kinnene og tinningene, men ikke et ideelt alternativ for å adressere nedsunkede øyeområder eller fylle leppene. Disse områdene er bedre egnet for bruk av hyaluronsyrebaserte (HA) fyllstoffer som Corefill, Revolax, Juvéderm, Teosyal og Restylane.

  En annen betydelig forskjell ligger i tidspunktet for resultatene. HA-fyllstoffer gir umiddelbart volum til det behandlede området, mens Sculptras effekter ikke er like umiddelbare. Med Sculptra er det vanligvis nødvendig med en rekke behandlinger, og du må vente til den stimulerer kroppens produksjon av nytt kollagen. Imidlertid er resultatene av Sculptra betydelig lengre varige, og varer to til tre år, i motsetning til omtrent halvparten av varigheten for HA-fyllstoffer.

  • Gravide eller ammende kvinner
  • Pågående infeksjoner i eller rundt behandlingsområdet (HSV, Cellulitt, osv.)
  • Keloide/hypertrofiske arr
  • Blødersykdom eller pasienter på antikoagulasjon (Marevan og NOACS)
  • Immunosuppresive pasienter
  • Atrofisk hud (steroidebruk, bindevevssykdommer)
  • Aktiv dermatose i behandlingsområdet (psoriasis, eksem)
  • Tidligere allergiske reaksjoner
  • Urealistiske forventninger
  • Personer med dysmorfisk kroppsbilde eller andre psykiske lidelser som tilsier at behandling ikke er aktuelt