Fjerning av lipom (fettkul) i huden

Nå kan fettkuler fjernes uten varige arr enkelt og helt uproblematisk.

Har du et eller flere lipomer (fettkuler) du ønsker å fjerne?  Med våre spesialiserte behandlinger kan lipomer fjernes enkelt og helt uproblematisk uten arrdannelse i huden.

Hva er et lipom?

Lipomer eller fettkuler som vi sier er sakte-voksende godartete svulster som dannes under huden vår.  Lipom er den vanligste bløtvevssvulsten i underhuden og forekommer oftest på overkroppen, skuldrene, bakre del av nakken, i armhulene, men kan finnes overalt.  Årsaken er ukjent.  I de fleste tilfeller er det bare ett lipom, men i 20 prosent av tilfellene finnes flere lipomer.  Lipomer er svært sjelden av en ondartet karakter og forårsaker ikke smerte med mindre de presser på nærliggende nerver.  De fleste av våre pasienter velger å fjerne fettkulene av kosmetiske årsaker, eller dersom kulen vokser eller gir ubehag.

Hvordan fjerner man lipom uten stygg arrdannelse?

Uansett hvor på kroppen, kan lipomer fjernes uten varige arr ved hjelp av:

  • Laserbehandling (CO2-laser)
  • Injeksjon av medikamentet deoksykolsyre (DesoBody)
  • Radiofrekvens (Neo9)
  • Fettsuging

Hvordan kan jeg være sikker på at det er lipom?  Kan det være noe annet?

Ved trykk kjennes et lipom som en bløt, uskarpt avgrenset underhudsknute som kan forskyves litt i forhold til omkringliggende vev.  Myke, bevegelige kuler i huden kan også ligne på flere andre tilstander:

  • Aterom (talgcyste)
  • Lymfeknute
  • Cystisk kvise
  • Ganglion
  • Abscess (byll)
  • Øvrige typer cyster

Ved ProDerma har vi som fordel et toppmoderne ultralydapparat som kan benyttes i diagnostikken for å skille mellom diverse kuler og hudvekster.  Kompetansen våre spesialister innehar sparer deg som pasient tid og penger.

Hva innebærer prosedyren?

Før behandling

Før behandlingen vil legen foreta en konsultasjon hvor man tar for seg vanlige spørsmål og ser på fettkulen som skal behandles.  Her blir det avgjort om fettkulen kan fjernes f. eks. med laser eller en annen skånsom metode, eller at det må benyttes kirurgi.

I tilfeller hvor lipomet kan fjernes med laser, skal du unngå soling 3-4 uker før og etter behandling.  Dette for å unngå pigmentforandringer i huden.  Dersom du er i solfylte strøk, må du beskytte deg med solkrem med høy solfaktor.  Du bør heller ikke bruke selvbruningskrem.

Behandlingen

Dersom laserbehandling kan benyttes vil man bedøve området enten med bedøvelseskrem eller lokalbedøvelse.  Fettkuler kan fjernes med vår CO2-laser uten at det blir synlige arr.  Varmen fra laseren fjerner fettkulen og det vil bli skorpedannelse der kulen befant seg.  Etter ca. en uke vil huden fornyes og skorpen forsvinne.

I tilfeller hvor det er aktuelt med medikamentell injeksjonsbehandling, foregår dette på en skånsom måte ved bruk av en meget tynn spiss nål.  Dette er samme nål som brukes for å sette lokalbedøvelse og er den tynneste nålen på markedet.

Ved kirurgisk fjerning vil området få lokalbedøvelse før legen fjerner fettkulen.  Ved større fettkuler kan det være behov for et lite sting.  For å redusere arrdannelse kan det benyttes laser på det behandlede området.

Etter behandling

Ble det brukt laser til fjerning av lipomet, skal huden ikke utsettes for direkte sollys i to-tre ukene etterpå.  Unngå sterkt sollys den første tiden, dekk til området og benytt høy solfaktor.  Etter behandlingen vil huden være sensitiv i det behandlede området, og det kan forekomme rødhet rund områder som er blitt behandlet.  Irritasjon og eventuell rødhet vil erfaringsmessig gi seg etter et par dager.  Det endelige resultatet vil du se etter ca. 12 uker.

Etter medikamentell behandling av lipom vil kulen blir gradvis mindre og mindre i ukene og månedene etterpå.  Som regel må man gjenta behandling frem til ønsket resultat oppnås, dette gjelder spesielt større fettkuler, og man kan ta neste behandling allerede etter 4 uker.

Ofte stilte spørsmål

Vanlige bivirkninger omfatter ubehag, smerte, midlertidig rødhet.  Blåmerker, skrubbsår, brannsår og avskalling av hud og infeksjon kan i sjeldne tilfeller forekomme.  Laserbehandling kan gi synlige mønstre i huden.  Der det registreres noen pigmentforskjeller i huden etter behandling så skyldes det energi fra laserstrålene.  Slike pigmentforskjeller er uforutsigbare og vil normalt forsvinne av seg selv innen kort tid, men i enkelte tilfeller blir pigmentforskjellene permanente.  Selv om dette oppstår ekstremt sjelden, så er det ikke noen grunn til å være urolig, for vi har også en ny pikosekund-laser som kan korrigere dette.  For å minske risikoen for at det kan oppstå pigmentforandringer i huden må du unngå soling 3-4 uker før og etter behandling.

Pasienter med mørkere hudtyper har en høyere risiko for komplikasjoner etter laserbehandling som hypopigmentering, hyperpigmentering, skrubbsår, arrdannelse og andre variable resultater.  I veldig sjeldne tilfeller kan det oppstå øyeskader selv med beskyttelsesbriller.

Returnerende virusinfeksjoner som f. eks. herpes kan aktiveres av laserbehandling.  Tatovering eller permanent makeup i det behandlede området kan forsvinne ved behandling.

Området som skal behandles vil bli bedøvet med krem eller lokalbedøvelse avhengig av størrelsen på området som vi skal behandle og teknikken som benyttes.  Derfor betegner vi behandlingen som mer eller mindre smertefri.  Under selve behandlingen kan det forekomme følelsen av små stikk, men dette er veldig individuelt fra pasient til pasient.  Våre lasere benytter teknologi som reduserer denne følelsen ved at den kjøler ned området den behandler.  Kjøling av hudområdet før, under og etter behandlingen reduserer smerte, og eventuell rødme som kan dukke opp i tiden etter behandlingen.  Laserbehandleren vil under hele behandlingen forsikre seg om at pasienten ikke føler ubehag.  Ved injeksjonsbehandling brukes den tynneste nålen som finnes på markedet i dag og de fleste prosedyrene lar seg gjennomføres på bare noen sekunder med kun ett lite nålstikk.

De fleste lipomer lar seg vanligvis lett «skrelle» ut.  Noen ganger lager legen kun et lite snitt i huden og presser lipomet ut gjennom åpningen.  Store lipomer lar seg fjerne med fettsugings-teknikk, og man kan på den måten begrense størrelsen på arret.

Lipom til ansikt som ikke lar seg fjernes med laser krever ofte spesialiserte prosedyrer for å ivareta nerver og blodårer som berører fettkulen.  Da vil fastlegen henvise deg til offentlig spesialist.

Fjerning av fettkuler ved bruk av CO2-laser eller medikament har startpris på kr 1600,- for første fettkul og koster kr 800,- per fettkul deretter.

SERVICE OG OMSORG: Vi er stolte av pasientbehandling og erfaring, derfor vil vårt erfarne team sørge for at ditt besøk og behandling er så informativ, komfortabel og profesjonell som mulig.

KLINIKKPLASSERING: Behandlingen utføres på vår klinikk i hjertet av pulserende Lillestrøm stasjon.  Vår beliggenhet er unik, med 12 minutter til Gardermoen og 10 minutter til Oslo S.  Fra klinikken er det ca. to minutters gange til togskinnene.

Vi holder til i 3 etasje i den gamle stasjonsbygningen.

HØY PASIENTTILFREDSHET: Pasientene våre er veldig fornøyde med resultatene, noe som resulterer i at mange kommer tilbake for å ha flere områder.  Vi har også mange som anbefaler venner og familie til klinikken.

Har du ytterligere spørsmål?  Vær så snill å kontakt oss.

Velkommen.

Etter du har fullført en behandling vil du kunne oppleve kortvarig rødhet og en moderat hevelse som blir borte i løpet av 30-60 min. etter behandling. I de fleste tilfeller vil du være i stand til å bruke sminke og gå tilbake til vanlige aktiviteter neste dag.

Vi vil gi deg de nødvendige hudpleieinstruksjonene før og etter behandling når du har vært hos oss.