Fjern sprengte blodkar

Gjenoppretter en feilfri hud
og øker selvtilliten

Vi behandler sprengte blodkar med tverrfaglige prosedyrer

Selv om det ikke er farlig, forstår vi at man ønsker å bli kvitt dem – sammen finner vi den beste behandlingsmetoden

Hvordan behandles sprengte blodkar?

Riktig behandling for sprengte blodkar avhenger av alvorlighetsgraden. Under din første konsultasjon hos oss vil vi vurdere hvilken teknologi som er best egnet til behandlingen din.

Kan man bli kvitt sprengte blodkar naturlig?

Man kan ikke bli kvitt sprengte blodkar som allerede har dannet seg, uten medisinsk behandling. Imidlertid kan man ta skritt for å forhindre at nye sprengte blodkar dannes.

Hvordan behandler ProDerma sprengte blodkar?

Ved ProDerma bruker vi ulike lasere i behandling som er spesielt utviklet for å behandle mange typer sprengte blodkar. Den mest effektive laseren vi har benytter seg av en bølgelengde på 980 nm. 980nm er det optimale absorpsjonsspekteret for porfyrin, en kjemisk forbindelse som finnes i hemoglobin og pigmentet i røde blodceller.

Hva er sprengte blodkar, og er det farlig?

Sprengte blodkar er en fellesbetegnelse på utvidede blodårer som ligger overfladisk og synes derfor gjennom huden. De oppstår oftest i ansikt, på lår, legger, ankler eller føtter.

Sprengte blodkar er i seg selv ikke farlig. De er ikke et signal om en underliggende helsetilstand. Det er imidlertid en god idé å holde et øye med sprengte blodkar spesielt på ankler og lår. Hvis du har sprengte blodkar som hovner opp eller blir ømme, varme eller rødere enn normalt, er det viktig å få medisinsk hjelp da disse symptomene kan peke på en blodpropp.

Ofte stilte spørsmål (FAQ)

Man kan ikke bli kvitt sprengte blodkar som allerede har dannet seg uten medisinsk behandling.

Imidlertid kan man ta skritt for å forhindre at nye sprengte blodkar dannes. Dette inkluderer følgende livsstilsendringer:

 • Holde deg aktiv for å forbedre sirkulasjonen.
 • Unngå å stå stille eller sitte over lengre tid.
 • Gå ned i vekt hvis du er overvektig for å redusere trykket på føttene og anklene.
 • Heve føttene så mye som mulig for å holde blodet flytende.
 • Unngå for stramme og begrensende klær som kan blokkere blodstrømmen.
 • Unngå boblebad og badstuer siden varme kan få årene til å hovne opp.
 • Begrense alkoholforbruket siden det noen ganger kan forårsake sprengte blodårer.
 • Bruk kompresjonsstrømper hvis du har sprengte blodkar i familien.

Ved ProDerma bruker vi ulike lasere i behandling som er spesielt utviklet for å behandle mange typer sprengte blodkar. Den mest effektive laseren vi har benytter seg av en bølgelengde på 980 nm. 980nm er det optimale absorpsjonsspekteret for porfyrin, en kjemisk forbindelse som finnes i hemoglobin og pigmentet i røde blodceller.

980nm-laserstrålen er fokusert på et 0,2-0,5 mm diameter område for å muliggjøre mer fokusert energi for å nå målvevet og unngå å brenne det omkringliggende hudvevet. Vaskulære celler absorberer energien, stivner og forsvinner til slutt. Resultatet er permanent, men det kan oppstå nye sprengte blodkar med tiden.

Laserenergien stimulerer også den dermale kollagenveksten samt øker hudtykkelse og tetthet, slik at små blodårer ikke lenger synes, samtidig er hudens elastisitet og beskyttende egenskaper betydelig forbedret.

Våre lasere er trygge kan fjerne alle typer plagsomme blodkar: sprengte blodkar, sprukne blodårer, cherry angiomer, karnøster, kirsebærflekker, røde blodkarsutvekster, edderkoppvener, edderkoppårer, spindelvevsårer, spider nevus/nevi, røde prikker, senilflekker, telangiektasier, couperose, åreknuter, varicer, røde kinner, rosacea mm.

Det finnes tilfeller hvor sprengte blodkar ikke lar seg behandles med vår laserteknologi. Vi kan hjelpe deg med vurdering av hva som enkelt kan behandles hos oss, og hvem som bør henvises videre til karkirurg.

Behandling med våre lasere er trygt for alle hudtyper og farger og kan brukes overalt hvor som helst på kroppen og i ansiktet. Hver behandling går fort og er uten ubehag og nedetid. Pasienter kjenner vanligvis ikke mer enn en stikkende følelse som en gummistrikksmell. Et lokalt bedøvelsesmiddel, påført før behandling, kan bidra til å bedøve huden, og vi bruker hudkjøling med proprietære kjølemekanismer ved behov for å forhindre overoppheting.

Før behandlingen

Unngå sol på området som skal behandles i minst 4 uker før behandlingen skal starte. Soling før laserbehandling kan forårsake midlertidig pigmenttap, men rammer imidlertid kun 1 prosent av pasientene. Fuktighets- og hudkremer inneholder gjerne fruktsyrer, så ikke bruk krem på de områdene som skal behandles i dagene før behandling.

Behandlingen

Før behandlingen blir området bedøvet med krem eller lokalbedøvelse ved behov. Laseren lukker de synlige blodkarene slik at rødheten forsvinner. Resultatene varierer fra person til person, men i de fleste tilfeller vil laserbehandling gi gode resultater. For sprengte blodkar vil det normalt ta 3-4 uker før man ser de endelige resultatene.

Etter behandlingen

Det er viktig å unngå direkte sol etter behandlingen, bruk solkrem med høy faktor. Etter behandlingen kan det forekomme rødme i huden, dette vil normalt gi seg etter et par dager. Bruk av fuktighetskrem kan anbefales på de behandlede områdene.

Smerte

Området som skal bli behandlet vil bli bedøvet med krem eller lokalbedøvelse avhengig av størrelsen på området som skal behandles. Man kan derfor se på behandlingen som smertefri.

Fjerning av sprengte blodkar går ganske fort, og taksten vi beregner er per time kr 5.800,-. Se alle priser i vår prisliste.

Det finnes mange navn som brukes for uønskede kar på kroppen:

 • Sprengte blodkar
 • Sprukne blodårer
 • Cherry angiomer
 • Karnøster
 • Kirsebærflekker
 • Røde blodkarsutvekster
 • Edderkoppvener
 • Edderkoppårer
 • Spindelvevsårer
 • Spider nevus/nevi
 • Røde prikker
 • Senilflekker
 • Telangiektasier
 • Couperose
 • Åreknuter
 • Varicer
 • Røde kinner
 • Rosacea

Sprengte blodkar er en fellesbetegnelse på utvidede blodårer som ligger overfladisk og synes derfor gjennom huden. De oppstår oftest i ansikt, på lår, legger, ankler eller føtter. I ansiktet sees de oftest lokalisert over kinn og nese. Størrelsen varierer med diameter fra 0,1–3 mm. Sprukne blodkar større enn 3 mm kalles for åreknuter (varicer). Sprengte blodkar er helt ufarlige, men gir naturlig nok kosmetiske plager.

Sprengte blodkar i ansiktet, spesielt på nesen, kalles for telangiektasier på legespråk. Typisk utseende er spindelvevlignende blodkar på nesevinger og overgangen til kinnet. Telangiektasier kan oppstå også overalt på underbenet og enkelte plasser på kroppen for øvrig.

Spider nevi (edderkoppårer) kan oppstå hvor som helst på overkroppen, oftest i ansiktet. De sees med en sentral rød blodkarsmasse eller klynge og rødlige forlengelser som stråler utover som et edderkoppnett eller edderkoppbein. Når det sentrale punktet behandles med laser vil de små blodkarene som går ut ifra dette miste blodforsyningen sin og bli borte.

Hemangiomer (kirsebærflekker, karnøster) oppstår oftest på kroppen, men kan komme også i ansiktet og på leppen hvor de kan blø. De sees ofte som små, røde prikker, men kan bli store og plagsomme. Et hemangiom er en godartet blodåresvulst og ikke et sprengt blodkar, men heldigvis egner seg utmerket til enkel fjerning med laser.

Edderkoppårer dannes når klaffene i venene ikke fungerer som de skal. Veneklaffer åpnes og lukkes for å slippe blod gjennom og denne prosessen lar blodet sirkulere gjennom kroppen. Noen ganger slutter klaffer å stenge helt og dette fører til at blodet lekker tilbake i venen. Når blodet bygger seg opp, legger det ekstra press på veggene i venene, noe som fører til hevelse. Hevelsen gjør at venene forstørres og dette er grunnen til at edderkoppårer er så synlige. Denne typen klaffeskade kan skje hvor som helst, men er mest vanlig i anklene og underbenene pga. lengre avstand fra hjertet. Når venesystemet jobber mot tyngdekraft for å transportere blodet tilbake til hjertet, blir det høyt trykk og den ekstra spenningen gjør klaffeskade mer sannsynlig.

Det finnes flere ulike årsaker til dannelse av sprengte blodkar. De vanligste er genetiske årsaker, solskader, temperaturforandringer, fysisk anstrengelse, stress, bivirkning fra enkelte medisiner som f.eks. blodtrykksmedisiner, kosthold (sterkt krydret mat) og alder.

Sprengte edderkoppårer er ikke farlig. De er ikke et signal om en underliggende helsetilstand. Det er imidlertid en god idé å holde et øye med sprengte blodkar spesielt på ankler og lår. Hvis du har sprengte blodkar som hovner opp eller blir ømme, varme eller rødere enn normalt, er det viktig å få medisinsk hjelp da disse symptomene kan peke på en blodpropp.

Sprengte blodkar gir sjelden noen plager, og de er normalt ikke relatert til noen underliggende helsetilstander. Men hvis du opplever dem smertefulle eller hvis du ikke liker måten de endrer utseendet til ankelen din på, er det en god idé å bestille konsultasjon hos lege.

Hvis edderkoppårene dine endrer utseende og blir smertefulle, hovne, varme eller knallrøde, er det viktig å oppsøke lege.

Disse symptomene kan være tegn på blodpropp. Hvis du har sprengte blodkar på ankelen og samtidig utvikler utslett, sår eller fargeendringer i området, må du kontakte lege.

Behandlingen ansees som veldig trygg. De vanligste bivirkningene er kortvarig hevelse og rødme. Noen kan oppleve at større behandlede blodkar blir mørkere eller mere synlige like etter behandling før de blir bedre og lysere.
Det anbefales å unngå direkte soleksponering i behandlingsområde to uker før og etter behandling ettersom enkelte kan oppleve pigmentendringer assosiert med behandling før og etter soleksponering.

Riktig behandling for sprengte blodkar avhenger av alvorlighetsgraden. Under din første konsultasjon hos oss vil vi vurdere hvilken teknologi som er best egnet til behandlingen din.

Behandlingsalternativer inkluderer:

 • Kompresjonsstrømper: Kompresjonsstrømper bidrar til å forbedre sirkulasjonen. De bidrar til å redusere risikoen for blodpropp og forhindrer at nye sprengte blodkar dannes. Imidlertid vil de ikke kunne fjerne sprengte blodkar som allerede har dannet seg.
 • Skleroterapi: Skleroterapi er en vanlig behandling for sprengte blodkar. Under skleroterapi injiseres et legemiddel som får veggene til å feste seg sammen. Deretter bruker man kompresjonsstrømper i 2 til 3 uker frem til de behandlede karene forsvinner.
 • Laserbehandlinger: Behandling med laser er svært effektiv for sprengte blodkar, og i mange tilfeller vil man se forbedringer allerede etter én behandling. Små blodårer kan noen ganger forsvinne umiddelbart, men store kan trenge flere behandlinger. Det kan ta opptil 3 måneder før store sprengte blodkar forsvinner.
 • Endovenøs laserterapi (EVLT) og radiofrekvensablasjon (RFA): EVLT og RFA er nye behandlingsalternativer som bruker varme- og laserfibre til å behandle store årer. Etter et lite snitt settes laserfiberen inn i venen. Fiberen varmes deretter opp med laser, noe som får venen til å kollapse.
Alltid hyggelig å komme til Petter og Nathan, enten det er i de nye lokalene i Lillestrøm eller Tromsø! Resultatet er både fresht og naturlig - anbefales på det varmeste.
Jenny Gravdahl
Jenny Gravdahl
22. Mars, 2023
Ekstremt dyktige fagfolk! Eksperter på botox og fillers! De har også gode tilbud innen laserbehandlinger 🙂
Thomas Hansen
Thomas Hansen
26. Februar, 2023
Beste stedet for ansikts behandlinger på Skedsmo og hyggeligste folkene. Og bra priser. Tar både Botox, Restylane og laser der,og aldri følt meg bedre!! Har vært kunde i 1 1/2 år. Endelig funnet riktig sted 😊
Eva Danielsen
Eva Danielsen
22. November, 2022
I am very happy with services. He is careful to details. He really knows how to treat the customers, very patient. Everything that I've done , he did it perfect.
iulia negoita
iulia negoita
16. Oktober, 2022
Nathan is the best doctor! He is so patient, he is treating his clients with respect ! My lips looks amazing ! I just love them, they never looked so good before!❤️ I recommend him with my whole heart !❤️
Roxana Gabriela Negoita
Roxana Gabriela Negoita
16. Oktober, 2022
Jeg har tatt flere behandlinger og altid fornøyd når jeg går derifra.Blir altid tatt godt i mot og dyktig på det de gjør.
Xantippe Moen
Xantippe Moen
3. Oktober, 2022
Utrolig god veiledning og hjelp på plager jeg har hatt i lang tid! Dr.Wayne fikk korrigert det ingen andre før har klart å fikse. De har freshe lokaler, oppdaterte på nyeste metoder av behandling og prioriterer god behandling over pris. Her kommer jeg definitivt igjen 🙂
Khadija Ehsan
Khadija Ehsan
2. Oktober, 2022
Jeg er en voksen dame som ikke ønsker å se kunstig ung ut og er opptatt av å ivareta meg selv etter belastninger i livet. Dr. Wayne er lyttende, tilstede og forstår mine behov, og jeg føler meg trygg på at han gjør en god jobb. Jeg kan høyt anbefale ProDerma.
Veronica Constanse Meyer
Veronica Constanse Meyer
29. September, 2022