Rynkebehandling med Botox

Rynkebehandling med Botox

Botox, Vistabel, Xeomin, Dysport, Azzalure… Botulinumtoksin type A – kjært barn har mange navn.  Botox er kjent verden over som ungdomsserum til de som ønsker et rynkefritt ansikt. Stoffet er faktisk en nevrogift laget av en bakterie som lammer muskler, resultatet blir jevnere og glattere hud. Botox har også noen viktige medisinske bruksområder, f.eks. i behandling av migrene, tanngnissing og uttalt svetting.

botox lillestrom

Hva er Botox?

Botox er et muskelrelakserende legemiddel til lokal behandling av furer i ansiktet som revolusjonerte hele den estetiske bransjen da den kom på 1970-80-tallet. Det injiseres direkte i ansiktsmusklene i området man ønsker bedring av utseendet. Resultatet er glattere hud, rynkene vil bli grunnere og kan etter gjentatte behandlinger forsvinne helt.

Botox blir i dag brukt på flere medisinske tilstander:

 • Svettebehandling mot overaktivitet i svettekjertler (hyperhidrose), f.eks. i armhuler, hender og føtter
 • Tanngnissing – slapper av spennet i tyggemuskelen
 • Korreksjon av ansiktsasymmetri
 • Migrene

Hvilke områder kan behandles med Botox?

 • Vertikale rynker mellom øyenbrynene som er synlige når man rynker pannen maksimalt (glabellalinjer/sinnarynken).
 • Vifteformede rynker ved øyekroken som er synlige ved maksimal smiling (kråketær/kråkeføtter/smilerynker).
 • Horisontale pannerynker (tversoverlinjene) som er synlige ved maksimal heving av øyebrynene.
 • Utglatting av knudrete hake («appelsinhud»)
 • Reduksjon av linjene som strekker seg oppover halsen («platysma bands»)
 • Linjer rundt munnen/leppekant og sure munnviker.
 • Tannkjøttsmil «gummysmile»
Botox lillestrom

Proderma tilbyr varierte behandlinger med Botox – kontakt oss for pris!

Ofte stilte spørsmål

Absolutt! Botox ble først brukt på 70-tallet av øyeleger for pasienter med strabisme (skjeling).

I tillegg er Botox i dag brukt på flere medisinske tilstander:

 • Svettebehandling mot overaktivitet i svettekjertler (hyperhidrose), f.eks. i armhuler, hender og føtter.
 • Tanngnissing – slapper av spennet i tyggemuskelen
 • Korreksjon av ansiktsasymmetri.
 • Migrene

De aller fleste mellom 18-70 er gode kandidater til en injeksjonsbehandling.

Dersom du befinner deg i en av gruppene nedenfor, vil du trolig ikke bli tillatt behandling:

 • Gravide og ammende
 • Akne, munnsår (herpes), infeksjon eller annen hudlidelse i behandlingsområdet
 • Allergisk mot noen av ingrediensene
 • Tidligere ansiktskirurgi eller svakhet i muskulatur som skal behandles
 • Personer som har problemer med å svelge eller lider av en nevromuskulær sykdom

Botox injiseres fra en engangssprøyte med svært tynn spiss. Fordi sprøytespissen er så tynn er det lite ubehag med behandlingen. Mange pasienter beskriver følelsen som et myggstikk. Behandlingen tar ca. 10-20 minutter, avhengig av hvor mange områder man ønsker å behandle.

Det er få bivirkninger, og disse er som regel forbigående og direkte assosiert med administrasjonsteknikken. Man kan ha små myggstikklignende merker og lokalisert smerte, ømhet og kløe etter behandlingen, de fleste av disse går over etter en time eller to.

Man kan også utvikle hematom (blåmerker), noe som går over etter noen dager, inntil en uke. Mindre hyppige bivirkninger inkluderer mild kvalme, munntørrhet og hodepine.

Allergisk reaksjon kan forekomme, men er svært uvanlig. I sjeldne tilfeller kan Botox migrere bort fra injeksjonsstedet og affisere muskler hvor det er uønsket. Et resultat kan være hengende øyelokk eller hengende øyebryn (såkalt ptose). Dette kan behandles forholdsvis med øyedråper og justerende botoxbehandling, men går bort av seg selv etter 1-3 uker.

For utfyllende informasjon om bivirkninger, se felleskatalogen.no.

Botox kan forflytte seg i en kort periode etter behandling. Dette vil vi helst unngå av to grunner:

Det kan da etterlates mindre Botox der vi ønsker det, og muligens redusere effekten. Vi ønsker ikke å gjøre noe som øker risikoen for at Botox vil

opptre hvor som helst annet sted enn der det er ment. Dette minsker sluttresponsen på Botox og øker muligheten for migrasjon av Botox og sekundære komplikasjoner. Det viktigste er å ikke legge deg ned de første 4 timene. Du bør sitte oppreist slik at du ikke sovner og ubevist gnir på det behandlede området.

Man skal holde seg unna trening og annen anstrengende aktivitet i minst 24 timer. Trening øker blodsirkulasjonen i kroppen og således risikoen for spredning av Botox.

Unngå å gni eller massere det behandlede området de første 24 timene. Dvs. unngå spa, ansiktsbehandlinger, ansiktsmassasje og bruk av dermaroller i ansiktet.

For å være på den helt sikre siden, så bør man holde seg unna alkohol, sterk mat og kald vind de første 24 timene.

Man bør ikke bruke noe som helst som kan legge press over pannen eller komprimere blodsirkulasjonen (lue, pannebånd, osv.). Komprimering kan føre til migrasjon av Botox nedover i øyelokkene og føre til hengende øyelokk.

Det første døgnet er det gunstig å bruke de behandlede musklene, detter øker absorpsjonen av Botox og behandlingseffekten.

Dersom du passer på å ikke trykke hardt i områdene som har blitt behandlet, så kan du bruke mineral-make-up for å sminke deg etter behandling.

En fordel med behandlingen er at effekten er forbigående. Den varer i gjennomsnitt 3-4 måneder etter en førstegangsbehandling. Etter dette kan man avgjøre om man ønsker å gjenta behandlingen og eventuelt også få behandlet andre områder.

Det er flere faktorer som spiller inn i varigheten av effekten, men dersom du fortsetter med behandlingen, vil den bli mer effektivt etter hver behandling og varer lengre. Faktorer som påvirker lengden av behandling er stråling fra sol, alder, tidligere botoxbehandling, diett (spesielt røyking og alkohol), hudstatus, muskeltonus og genetiske faktorer.

Botox lammer mimisk muskulatur, og er bare virksom mot dynamiske linjer. Men Botox tar bort mimikk, og da er det viktig å være klar over hvilke bevegelser man tar bort og hvilke konsekvenser det har for ansiktsuttrykket. Det er altså derfor begrensninger mht. bruken av Botox, dersom man ikke er villig til å ofre et normalt utseende. Særlig i pannen er Botox svært bra. Det kan også være svært effektivt mot ansiktsasymmetri.

For å vedlikeholde optimal effekt bør du gjenta injeksjonene 3-4 ganger per år.

Resultatene fra de første vitenskapelige studiene med Botox brukt mot rynker tyder imidlertid på at effekten varer lengre etter hver ny behandling. Dette kommer sannsynligvis av at muskelen som blir blokkert av Botox etter hvert blir mindre og svakere. En annen faktor som også virker inn er at man ubevisst endrer mimikk som følge av at enkelte små muskler er blokkert av Botox.

For 1-3 områder koster det mellom 1875 – 4375 kr.

Se vår prisliste for Botox-behandlinger for full oversikt.

Botulinumtoksin A er svært enkelt i bruk, men krever god kunnskap om hvilket område man behandler, hvilken dose man setter og ikke minst en presis anatomikunnskap må ligge i bunnen hos hver behandler. Dette er kompetanse vi har gjennom lang legeutdannelse, samt bygd på gjennom mange års legearbeid og spesialisering.