Vi tilpasser alle behandlinger til det som passer best for deg
Dr. Wayne hjelper deg
Plages du med smerter i kjeven eller hodepine grunnet overaktiv tyggemuskel og ubevisst tanngnissing, f. eks. under søvn? Tanngnissing rammer nærmere 15% av befolkningen og kan gi varige skader på tenner. Behandlingen vår kan stoppe tanngnissing ved å avspenne tyggemuskelen.
Hva er tanngnissing?
Tanngnissing, også kalt bruxisme på legespråk, er gnissing av tenner, enten under søvn eller i anspente situasjoner. Gnissingen er oftest knyttet til første del av natten, og den kan være av en slik grad at den påvirker partnerens søvn. Noen lager så kraftig gnisselyd under søvn som er umulig å lage i våken tilstand. Hos andre kan gnissingen være lydløs, og ofte oppdages den da ikke før det oppstår tann- eller kjeveproblemer.
Omfanget av gnissingen varierer også. Noen gnisser lite og forsiktig, mens andre gnisser hver natt og intenst.
Tanngnissing er overraskende nok en vanlig tilstand. Vi regner med at mellom én av fem og én av ti gnisser tenner. Bare snorking og snakking under søvn kan regnes som vanligere tilstander som forstyrrer søvnen.
Symptomer
Lider du av smertefulle, anspente eller ømme kjever? Har du ømfintlige og følsomme tenner? Våkner du med stiv nakke eller hodepine om morgenen? Plages du av stadig spenningshodepine eller migrene? Alt dette kan være tegn på at du gnisser tenner. Andre ting som tyder på tanngnissing er:
- Hørbar gnissing av tennene enten i våken tilstand eller i anspente situasjoner
- Slitte tannkanter
- «Klikking» og lyder fra kjeveleddet
- «Opptygd» vev på innsiden av kinnene dine
Årsak
Vi vet ikke sikkert hva som gjør at enkelte gnisser tenner, men hos noen skyldes problemet at det ikke er normalt sammenbitt av under- og overkjeven. Forskerne tror at psykologiske faktorer også kan virke inn, noe som viser seg som anspenthet, stress eller angst, undertrykt sinne/frustrasjon eller en aggressiv, konkurrerende og eventuelt hyperaktiv personlighet. Koffein og nikotin kan øke adrenalinnivået i kroppen og på den måten forverre en eventuell tanngnissing.
Det hender også at tanngnissing oppstår etter hjerneskade eller sykdom (særlig sykdom knyttet til bevegelser i ansiktet). Tanngnissing kan også være bivirkning av enkelte medisiner som er rettet mot psykiatrisk sykdom, som for eksempel medisiner mot depresjon.
Så mange som en tredjedel av alle barn gnisser tenner, og da særlig i fem-seks års alder. Dette tror ekspertene har sammenheng med vekst, øresmerter eller nye tenner. De aller fleste vokser problemet av seg, men selv gnissing i en kort periode kan gi skade til de permanente tennene.
Hos tannlegen
Ofte er det tannlegen som oppdager skader på tennene i forbindelse med tannkontroller. Hvis tannlegen mistenker tanngnissing, vil han/hun gjerne observere tilstanden over flere besøk før behandling begynner. Tannlegen vil vanligvis også prøve å avdekke hva som er årsak til gnissingen, gjennom å spørre etter dine vaner og medisiner. Tannlegen vil selvfølgelig også se etter skader på tennene, samt ta røntgenbilder for å se om tennene dine er plassert riktig i forhold til hverandre.
Er tannlegen usikker på diagnosen, eller tannlegen mistenker at andre fysiske eller psykiske plager kan være årsak til tannskaden, vil du oftest bli henvist til lege for vurdering.
Følger av tanngnissing
Det største problemet ved bruxisme er skader på tennene og/eller kjeven. Den intense muskelsammentrekningen under gnissingen gir smerte i omliggende vev, ledd og muskler – noe som igjen kan gi hodepine, stiv nakke og ømme kjever. Ytterligere ulemper ved tilstanden er forverring av andre tannproblemer og at du forstyrrer søvnen til din partner.
Behandling av tanngnissing hos ProDerma
Problemet kan faktisk løses umiddelbart med behandling direkte i masseter (tyggemuskelen). Prosedyren tar ikke mer enn 10 minutter og effekten vil være tydelig merkbar etter ca. 4 dager når spenningen løses opp fordi musklene slapper av. Etter 6-8 uker vil man merke at størrelsen på tyggemuskulaturen er gått noe tilbake, som gir et mildere ansiktsuttrykk. Behandlingen gjentas etter ca. 3 måneder og etter hvert vil perioden mellom behandlingene forlenges da tyggemusklene lærer å slappe av fordi de ikke lenger står i spenn.
Hva skjer etter behandlingen? Bivirkninger?
Behandlingen anses som meget lav risiko for komplikasjoner. Man kan gå tilbake på jobb like etter behandling.
Pris?
Fra kr 3000,- (gjennomsnittspris kr 4000,-)
Hvorfor velge behandling av tanngnissing hos ProDerma Scandinavia?
Vår sertifiserte estetiske lege har de beste forutsetningene for å sette riktig. Feil injeksjon kan gi store negative effekter, f. eks. tap av tyggefunksjon eller evne til å smile.